KUSTJÄGARE 1981-82 | 30-års träff 2012

Återsamling för 30-års träff vid Kustjägardagen Korsö 14-16/9 2012

SENASTE NYTT

2019-07-05 | 3 år sedan....

Tittade in här idag
av en ren slump som en sista koll in semesterledigheten...och såg att exakt idag var de 3 år sedan hemsidan uppdaterades (startsidan var daterad 2016-07-05)...så jag lägger inte detta för att...det just var det, exakt 3 år sedan. Hoppas ni har det bra därute KJ-bröder av årgång 81/82. 2022 lär vi ha en "40-åring" att uppmärksamma! ;-). Glöm inte KJ-dagen som i år äger rum 14-15/9. Ta er ut!
___________________________________________________________________________________

2016-09-17/18 |
Kustjägarna 60-år - det ska vi fira! | LÄNK till PROGRAM PDF-fil

Kustartilleriorder nr 77 fastslog den 15 september 1956 att Kustartilleriet skulle inleda försöksutbildning av Kustjägare. Det blev startskottet på en framgångsrik verksamhet som skapat Sveriges främsta militära förband.

Nu firar vi 60-år och den världsordning som rådde vid förbandets bildande har förändrats. Kustjägare är dock fortfarande ett fundament i den svenska militära förmågan och vår strävan att fortsatt upprätthålla den långa period av fred som vårt land fått uppleva. Den stolthet och tillhörighet vi känner förstår nog inte dem som inte genomgått utbildning till Kustjägare.

Kustjägarkompaniet har en stark position i vårt militära försvar. Kustjägarnas veteraner har också ett stort ansvar med att förmedla sina värderingar och erfarenheter till kommande generationer och blivande Kustjägare.

Vårt jubileum är en manifestation för alla Kustjägare och den anda som råder i våra led. Kom till vårt jubileum!

I samband med jubileet kommer en bok lanseras.

Fredrik Hesselman som är redaktör kommer med sina medförfattare att hålla föredrag om Kustjägarförbandens utveckling och om produktionen av boken. Föredraget kommer att hållas vid tre olika tillfällen för att alla ska få en möjlighet att delta.

Välkommna till Kustjägarnas 60-årsjubileum!

Källa: KJV Styrelse inbjudan i tidningen Kustjägaren. OBS! Kontrollera ALLTID den senaste informationen på www.kustjagarveteranerna.se då förutsättningar kan ha ändrats, informationen ovan är inofficell!
___________________________________________________________________________________

2015-10-19 | KJ-bröder! Ni är väl med i Sveriges äldsta kamratförening Vapenbröderna! Om inte är det hög tid att gå med annars! I senaste numret av föreningsens tidning BORG-SKUM har undertecknad beredits plats av redaktören Seifert, håll till godo på denna länk! Men se till att gå med nu och "snyltläs" inte bara!


Lev väl där ute så hoppas jag vi syns på KJ-dagen nästa år då vi som sagt uppmärksammar förbandets 60-årsjubileum.

//Håkan Hammarberg/KJ-2:a pluton
___________________________________________________________________________________
2015-07-14 
| Long time no news! Satt och semestersurfade på HD:n och blev lite nostalgisk. 252 Malmborg sammanfattade ju återträffhelgen "30 år 2012" på en bra sätt, vill minnas att det gick ut som e-post efter träffen. För att klarlägga att redaktören fortfarande kan använda det här forumet publiceras Malmborgs brev här på siten i PDF-format nedan. Och kamrater, kom ihåg, nästa år är det 60-års jubileum. Kamrat Gårdfeldt, Boysen, Åkerström samt undertecknad sitter nu samtliga i KJV-styrelse så vi kan konstatera att årskullen har "tagit terräng" i de sammanhangen!

Lev väl där ute så hoppas jag vi syns på KJ-dagen i september... men SENAST på KJ-dagen nästa år då vi som sagt uppmärksammar förbandets 60-årsjubileum.

//Håkan Hammarberg/KJ-2:a pluton

252 Malmborg - Vilken fantastisk återträff och jubileum det blev i helgen!
___________________________________________________________________________________

2012-09-17
 | Helgen är förbi! - 2 år efter efter att idén föddes har vi genomfört "30-årssamlingen", "redaktören håller på att sortera intrycken" men är redan nu helt övertygad om att för oss som var där kommer denna helg att ha en given plats bland de många positiva KJ-minnena många år framöver...i princip fanns alla ingredienserna på plats, jägarmässigt väder fredag under båttransport (denna gång dock med bar tillgänglig!) och efter det en lördag och söndag med traditionsenligt KJ-dagsväder - strålande sol från klarblå himmel! Lägg till detta sedan, ärtsoppa på KA1, att antal mycket uppskattade föredragningar, vandring genom tunneln 30 år senare, besök i f.d. logement som numera är penthouse i 2-3 miljonersklassen, filmvisning - Ytspänning/U-137 från insidan, uppställning på markaplan lördag som samlade 34 st KJ 81/82 (Honnör till Birger Werner för att du förstärkte även här!), hedersbetygelser till Magnus Larsson till KJ-årskullen som omnämndes som -"en av de bästa genom KJ-historien" av Tjf. C Amf 1 Leif "Ecka" Eriksson (vi behåller dock som alltid ödmjukheten!)...ja listan kan göras, och kommer att göras längre, undertecknade är ombedd att försöka sätt något på pränt som summerar helgen för 81/82:orna till KJV-tidningen och jag har antagit utmaningen.

KJ-kamrater som var där - tack för alla bidrag och tillbakablickar som ledde till många garv och ryggdunkar, lev väl där ute, sug på denna karamell så syns vi förhippningvis åter igen några höstar på Korsö i framtiden!

Operation/samövning OLLONBORREN är avslutad, det blev succé, "världklass" enligt KJV ordförande vid avlämningen på lördagen...

//Håkan Hammarberg/KJ-2:a pluton
______________________________________________________________________________________

2012-09-11 | Kustjägare! -
tyvärr har manfallet varit tämligen stort från "de glada tillropens entusiastiska föranmälningar", som fullkomligt "rullande in från landets alla hörn", fram till dags datum. I dagsläget är vi någonstans mellan 35 och 40 betalande kamrater, förhoppningsvis ansluter några kamrater till på lördagen ute på Korsö varför 50 uppställda kanske ändå är möjligt. Emellertid, låtom oss inte misströsta för detta!!, jag är övertygad om att alla vi som tar oss till Rindö på fredag får en minnesvärd dag och fortsatt helg tillsammans!
Dock är det så att en viss "kalkyldifferens" nu uppstått mellan gjorda upphandlingar och tillgänglig projektbudget pga av manfallet från föranmälningsstadiet, det är vår förhoppning att vi kan lösa detta med en "rundskickad basker för kompletterande bidrag i kamratlig anda" under fredagskvällen innan glammet når oanade höjder!

Väl mötta på fredag Kustjägarkamrater av årgång 1981/82!!

//Håkan Hammarberg/KJ-2:a pluton
______________________________________________________________________________________

2012-08-19 
| 3:e pluton är inne i "andra andningen" -
efter ett formidabelt jobb av Mikael Jonsson har de mönstrat in sin 22:a jägarbroder och tro det eller ej passaret 2:a pluton i täten som mest representerade enhet. Kanonjobb Mikael, återstår att se om 2:a kan svara upp en ytterligare gång! Jättekul att vi verkar bli så pass många. Slutligt program är mycket nära klart och kommer ut här på siten inkl. info till alla via riktkarlarna i början på veckan som nu kommer.

//Håkan Hammarberg/KJ-2:a pluton
______________________________________________________________________________________

2012-08-06
 | Antalet befäl som lämnar klartecken till deltagande växer glädjande nog!
Fick nyss en trevlig anmälan från Rickard Gille som gjorde GU under första halvan av 70-talet och sedan tjänstgjorde på skolan som instruktör/befäl fram till 1983. Han bor för övrigt på Rindö sedan en tid och lovade även att vid behov vara behjälplig med praktikaliteter kring tillträdet till f.d KA1.

I övrigt "stångas" vi fortfarande med båttransportfrågan, Rickard Gille tipsade om M/S Rödlöga och Trälhavets Rederi som ett ytterligare transportalternativ. "Båtchef" Anders Gårdfeldt och undertecknad har en telefonavstämning under eftermiddagen idag i frågan.

Jägarbröder! - vi är just ni 51 vpl + 5 befäl!! | Bra jobbat där ute!....men fler kan vi bli!

//Håkan Hammarberg/KJ-2:a pluton
______________________________________________________________________________________
2012-07-24
 | 3:e pluton är på gång!
Pratade igår med 337 Mikael Jonsson, Eksjö som nu dammat av plutonslistan och börjat ringa runt till jägarkamraterna på 3:e. Mycket glädjande har han redan fått 10 positiva svar vilket gör att vi just nu har 45 st klara för återträffen! Målnivån 50 st är inom räckhåll!

I övrigt jobbar Anders Gårdfeldt hårt med att få till båttransporten Rindö-Korsö, offert är begärd sedan en tid men den har just nu lite svårt att visa sig, pratade med Anders förra veckan och han lovade att skruva upp trycket i uppföljning så att vi kan säkra båttransporten. Vi har ett redieri med hemmahamn Sandhamn som idé, ett problem är att vi måste lämna f.d. KA1 redan kl. 14 för att kunna använda dem då de har kontrakterade åtaganden i ordinarie turtrafik att sköta. Vi överväger därför en något tidgare start på Rindö (ca kl. 10) alternativt får vi lägga någon programpunkt på Korsö istället.

Bord är dock bokat på Sandhamns Wärdshus på fredagkvällen samt tillträde till f.d. KA1 (Vasallen) är säkrat samt att vi även disponerar en samlingslokal på området. Målsättningen är att ha ett slutligt program på plats under mitten av augusti. Veteranföreningen har nu lagt ut program för KJ-dagarna på sin hemsida vilket du kan läsa här. Nytt för i år är att anhöriga är välkomna under dagen på lördagen.

Vi är på gång!!

//Håkan Hammarberg/PB-2:a pluton
______________________________________________________________________________________
2012-06-12 | Planeringsarbetet framskrider, 2 steg framåt...och 1 steg bakåt ibland!
På + sidan: vi har säkrat tillträde till KA1 på fredagen den 14/9 via Vasallens fastighetschef Fredrik Brehmer som lovat ställa upp med lämplig lokalitet på det gamla regementet för några föredragningar. Som "motprestation" kommer vi få ta del av de spännande fastighetssatsningar Vasallen gör på området, det skall enligt informationen gå att bo under "helt andra former" i en del av de byggnader vi var förlagda i... men nu med en något "vässad standard", spännande! På - sidan: vi har jagat en 200-båt med ljus och avskärmad lykta en tid och också hittat en på Roslagens Rederi utanför Norrtälje. För ett riktigt kompispris kunde han köra 12!! st av oss från Rindö Hamn till Korsö. Ja ni läser rätt, en 200-båt som idag används i civil verksamhet får lasta 12 person!, en liten annan lastbild än den vi använde: 40 stridsutrustade jägare med var sin tross på 40 Kg + plutonsmateriel inkl. understödsvapen (800-1 000 Kg) + ammunition ca 500 Kg + båtbesättning. Man kan inte annat än" imponeras" av svensk (i detta fall Sjöfartsverkets) regelverksutformning....vi jobbar dock på ett civilt alt. och har offerter på gång in från Rederier med båtar som har Sandhamn som hemmahamn. Detta kommer då således att betinga en liten kostnad per man, utöver avgiften för KJ-dagarna i övrigt, vilket vi hoppas var och en kan ställa upp på. Allt för nu!

//Dock... jägarkamrater vid 1:a, 3:e pluton, GRK samt A-dyk....var är ni? Vi räknar med att en kustjägare under mottot "En gång kustjägare - alltid kustjägare" nu ser till att börja mönstra in till denna historiska helg när KJV firar 20 år och vi som trampade KA1:s historiska mark 1981/82 (då förövrigt KustJS fyllde 25 år) uppmärksammar att det var 30 år sedan. 2:a pluton är just nu 21 man! På befälssidan 2 klara, från PB 12 st klara = totalt 35 st! Minst 15 till skall vi vara!

//Håkan Hammarberg/PB-2:a pluton
______________________________________________________________________________________
2012-03-02/05 | Planeringsmöte #2 har genomförts under 3 fantastiska soldagar i Jämtlandsfjällen!
Serg. Gårdfeldt hade vänligheten att bjuda in till sin Jämtska idyll där planeringsarbetet varvades med dagliga skoterturer upp på de kringliggande fjällen. Fokus låg vid detta möte på att försöka få tag på riktkarlar till 1:a och 3:e pluton samt GRK. Framgången var begränsad med ett antal intalade meddelande på röstbrevlådor runt om i landet. Vi jobbade även med att försöka säkra transportdelen vad avser 200-båt Rindö-Korsö under fredagen men även där var utfallet tämligen magert, en PB Båtchef är dock kontaktad och samband med Sjöhemvärnet har etablerats och trafik pågår. Vi räknar med att samla ihop arbetsgruppen till ett ytterligare möte under mars/april för att sätta in den verkliga stöten för att säkra deltagande från enheter om ännu inte har någon anmäld. Fortsatt har 2:pluton en solklar ledning i antalet inmönstrade följda av PB-enheten men vi hoppas som sagt på "Heinz-effekten" på övriga enheter här under våren!

//Håkan Hammarberg/PB-2:a pluton
______________________________________________________________________________________
2012-01-24 | God forsättning på det nya året! kamrater i förskingringen.
Vi är nu inne i jubileumsåret 2012 och kan börja nedräkningen på allvar till KJ-dagarna 14-16/9 då vi uppmärksammar 30 år muck och även 20 år sedan bildandet av KJV. 2:a pluton fortsätter sin än så länge ohotade marsch mot att vara största pluton på markaplan inom årskullen, just nu har man 20 st! klartecken från deras kö, fantastiskt jobbat av Mikael Malmborg och hans rekryteringsteam. Men var är alla ni andra? A-dyk... 0 st hos Sten Ahlin, GRK... 0 st och fortfarande ingen riktkarl utsedd, Kapten Hans, hur går det med Raidma, likaså 1:a och 3:e...var är ni? Vi i reuniongruppen räknar kallt med att "en kustjägare alltid är en kustjägare" och därmed levererar det som behövs oavsett om 30 år har passerat sen "Södra fältet". Kom igen nu mannar, vid nästa uppdatering MÅSTE vi kunna mönstra in åtminstone 2-4 från alla plutoner/tropper!

//Håkan Hammarberg/PB-2:a pluton
______________________________________________________________________________________
2012-01-19 | En hälsning har inkommit från Leif Ecka Eriksson! 
Kn. Eriksson under GU-åren och chef 2:a pluton som alla vi på 2:a naturligtvis aldrig glömmer. Leif Eriksson har efter våra GU-år en lång och framgångsrik militär karriär bakom sig och som pågår än, han är numera Öv.lt och Stf C Amf 1. Vi som var ute på KJ-dagen 2010 hade möjlighet att lyssna på den alltid lika entusiastiske, påläste och engagerande Ecka Eriksson i ett anförande på markaplan i samband med lördagens KJ-dagsuppställning/ceremoni där han bl.a reflekterade över sin egna militära bana. Leif Ecka Eriksson har inkommit med ett antal befälsnamn som tjänstgjorde under våra GU-år och har också med glädje och spänst anmält sitt eget deltagande. Han kommer förmodligen ha en formell roll under KJ-dagarnas inledande del i egenskap av Stf C Amf 1 men har sedan lovat att "kasta om till jeans och träffa gubbarna". Vi har också frågat Leif om han inte kan ha en speciell dragning för oss 81/82:or vid tillfälle under fredagen eller "plutonstid" på lördagen. Befäl nr 2 ombord! (Tidigare också Birger Werner, befälsambassadör). Kanon! Men vi önskar oss fler ändå...! Passa på att träffa gamla KJ-kollegor!

//Håkan Hammarberg/PB-2:a pluton
______________________________________________________________________________________
2011-10-26 | Vi kan glädjande konstatera att antalet anmälningar för deltagande vid KJ-dagarna 14-16/9 2012 växer med några jägarbröder dag för dag.
2:a pluton har ryckt redan från start och där har Mikael Malmborg gjort ett kanonjobb direkt och lyckats inmönstra 12 anmälningar redan. PB ligger kort därefter och skuggar med 9 st anmälda så här långt. I övrigt är det tomt hos övriga plutoner, ett faktum som vi förutsätter snart är i historia. Så ni som har folk ni känner ute i A-dyk, Båt, GRK samt 1:a och 3:e pluton skicka iväg budkavlen ut över landet (världen! föresten - igår anmälde sig t.ex. Kenneth Hafvenström PB/Båt från Borneos djungler!! för deltagande nästa höst).
Påminnare! Glöm inte att så småningom (från ca juli/augusti nästa år) anmäla er till KJ-dagarna 15-16/9 hos KJV, dessa dagar gäller veteranföreningens program på Korsö. Anmälan görs då på www.kustjagarna.se | Vi har nu fastlagda datum för KJ-dagen 2012 som blir 15-16 september. Speciell KJ 81/82 dag blir 14 september så boka således undan 14-16/9 2012 redan nu. Stort tack till Axel Hellström, Göran Hagberg och Magnus Andersson i KJV samt FKJ som säkrade beslut map vilken helg med jägarprioritet. Således nu bara för riktkarlarna att börja "kalla in mannarna" ute i respektive enhet/pluton.
______________________________________________________________________________________
2011-10-12 | Första "konstituerande" arbetsmötet genomförs idag i Stockholm. 
Deltar gör Håkan Hammarberg, Anders Gårdfeldt PB 2:a pluton, Hans Boysen PB GRK, samt Michael Malmborg, JÄG 2:a pluton. Syfte: Att diskutera ett programförslag fredag/lördag/söndag i samband med KJ-dagen 2012 samt hitta en "riktkarl" för alla enheter: PB, 1:a, 2:a, 3:e pluton, GRK, Båt samt Befäl. Riktkarlar är redan klara för PB, 2:a samt befäl, samt prel. för 3:e plut.
______________________________________________________________________________________
2011-09-18 | KJ-dagen 2011 genomfördes lördagen den 17 september på Korsö i sedvanligt vackert höstväder.
I år uppmärksammade kullen 70-71 de 40 år som passerat sedan höger-vänster-om på KA1 och de var också manstarkaste årgång på ön. Torsten Ölund hade genom ett hårt och fokuserat arbete lyckats få ihop 12 mannar från GU-året. Mannarna i all ära men absolut roligast var dock, även för Hans Boysen och mig själv som fick anmäla "2 närvarande från årgång 81/82 och ca 120 frånvarande" i år, att få träffa den speciellt inbjudne ur befälsledet detta GU-år som vi alla 82:or också har väl bevarad i våra minnen. Han som verkligen såg till att "tid som blev över" användes till att "komma i bås", ja det minns ni väl alla. Jättetrevligt att träffa Birger igen och skaka hans näve, jag fick dessutom berättat för mig bakgrunden till och vart ifrån han hämtade sin lärdom om just vikten av att använda all "överbliven tid" i fält till vila för att skapa en uthållig soldat.

Men det blir bättre än så...Jag bjöd på stående fot Birger Werner att delta även nästa år när vi uppmärksammar 30 år och han har även antagit utmaningen att få KJ-dagarna lite mer besökta av fler ur befälsledet. Ett antal legendarer har vi förmånen att se nästan varje år t.ex. Wemmas, Wiklund och Seifert och några till men Birger Werner skall för KJV's räkning jobba för att fler befäl kommer ut och deltar. Kanon!Så där ser ni nu, 70-71 var 12 man, vid nästa års KJ-dag.  Jag själv , Micke Malmborg (2:a plut), Anders Gårdfeldt och ev. även Hans Boysen träffas nu den 30/9 i Stockholm för att intensifiera arbetet med att få ihop en stor del av kompaniet till nästa höst.dvanligt strålande höstväder.

Årets tema "Kustjägarnas historia" bjöd bl.a. på årskullsbilder i tältetablering utanför Markan samt intressant föredrag i ämnet "Kalla kriget" av Olle Neckman. Sedvanlig stridsuppvisning efter lördagslunchen samt baskerceremoni på uppställningsplatsen senare under eftermiddagen stog också på programmet. Kaj Karlsson fanns också på plats och signerade sin bok "Operation Nordvind", uppföljaren är redan på gång. Bertil Stjernfeldt, redan legendarisk militärhistoriker och Övlt förärade också årets KJ-dag med sin närvaro. Bertil är född 1917, således 94 år, så kom aldrig och säg att ni är för gamla för att ta er ut till Korsö och till KJ-dagen! för att citera KJV ordförande Göran Hagberg vid sitt anförande på markaplan.

Fk. Werner....just den samme ja! Mj. Birger Werner

81-82 skall vara minst 50 man!

KJ-bröder av årgång 1981-82: LYSTRING! - inkalleseorder kommer!

//72 Hammarberg

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)